"Ευτυχία δεν είναι να κάνεις πάντα αυτό που θέλεις, αλλά να θέλεις πάντα αυτό που κάνεις" (Λέων Τολστόι)

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

10 μύθοι για τους εσωστρεφείς ανθρώπους


Μύθος # 1 - Οι εσωστρεφείς δεν θέλουν να μιλάνε πολύ. 
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι εσωστρεφείς απλώς δεν μιλάνε, εκτός εάν έχουν κάτι να πουν. Μισούν την ψιλοκουβέντα. Αν ένας εσωστρεφής μπει σε μία κουβέντα για κάτι που τον ενδιαφέρει, δεν θα σταματήσει να μιλάει. 

Μύθος # 2 - Οι εσωστρεφείς είναι ντροπαλοί. 
Η συστολή δεν έχει να κάνει με το αν είναι εσωστρεφής. Οι εσωστρεφείς δεν φοβούνται τους ανθρώπους. Αυτό που χρειάζονται όμως είναι ένας λόγος για να αλληλεπιδράσουν. Δεν συζητούν απλώς για χάρη της συζήτησης. Αν θέλετε να μιλήσετε σε ένα εσωστρεφές άτομο, απλά αρχίστε να μιλάτε.

Μύθος # 3 - Οι εσωστρεφείς είναι αγενείς. 
Οι εσωστρεφείς συχνά δεν βλέπουν τον λόγο για να είναι υπερβολικά τυπικοί στις κοινωνικές τους συναναστροφές. Θέλουν απλώς να είναι αυθεντικοί και ειλικρινείς.Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αποδεκτό στις περισσότερες καταστάσεις, έτσι ώστε οι εσωστρεφείς μπορεί να αισθάνονται μεγάλη πίεση για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μία τόσο κουραστική συνθήκη. 

Μύθος # 4 - Οι εσωστρεφείς δεν τα πάνε καλά με τους άλλους. 
Αντίθετα, οι εσωστρεφείς εκτιμούν πραγματικά την αξία των λίγων φίλων που έχουν. Μπορεί να μετράνε τους στενούς φίλους τους στο ένα τους χέρι. Αν είστε αρκετά τυχεροί για να σας θεωρεί φίλος σας ένας εσωστρεφής, έχετε πιθανώς έναν πιστό σύμμαχο για τη ζωή. Μόλις κερδίσετε το σεβασμό τους ως άτομο, είστε μέσα στην καρδιά τους.


Μύθος # 5 - Οι εσωστρεφείς δεν θέλουν να βγαίνουν έξω στον κόσμο. 
Οι εσωστρεφείς απλά δεν θέλουν να βγαίνουν έξω στον κόσμο για πάρα πολλή ώρα. Επίσης θέλουν να αποφεύγουν τις περίπλοκες διαδικασίες που περιλαμβάνονται σε δημόσιες δραστηριότητες. Συγκεντρώνουν τα δεδομένα και τις εμπειρίες πολύ γρήγορα, και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να παραμένουν σε ένα σημείο για πολύ για να πιάσουν το νόημα. Είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη βάση τους, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να ταξινομήσουν τις πληροφορίες τους. Στην πραγματικότητα, η επαναφόρτιση είναι απολύτως απαραίτητη για τους εσωστρεφείς. 

Μύθος # 6 - Οι εσωστρεφείς θέλουν να μένουν πάντα μόνοι τους.  
Οι εσωστρεφείς είναι απολύτως άνετοι με τις σκέψεις τους. Σκέφτονται πολύ. Ονειροπολούν πολύ. Τους αρέσει να έχουν κάτι να σκεφτούν, ένα γρίφο για να λύσουν. Αλλά μπορεί να νιώσουν απίστευτα μόνοι, εάν δεν έχουν κανέναν να μοιραστούν τις ανακαλύψεις τους. Επιθυμούν μια αυθεντική και ειλικρινής σχέση με ένα άτομο τη φορά. 

Μύθος # 7 - Οι εσωστρεφείς είναι παράξενοι. 
Οι εσωστρεφείς είναι συχνά ατομικιστές. Δεν ακολουθούν το πλήθος. Προτιμούν να εκτιμώνται για τον καινοφανή τρόπο ζωής τους. Τους αρέσει να αμφισβητούν συχνά τον κανόνα. Δεν παίρνουν αποφάσεις με βάση το τι είναι δημοφιλές ή της μόδας. 

Μύθος # 8 - Οι εσωστρεφείς είναι παθητικοί και απομακρυσμένοι. 
Οι εσωστρεφείς είναι άνθρωποι που έχουν κατά κύριο λόγο το βλέμμα στραμμένο προς τα μέσα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Δεν είναι ότι δεν είναι σε θέση να αποδίδουν σημασία σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους, είναι ακριβώς ότι ο εσωτερικός κόσμος τους είναι πολύ πιο έντονος και σημαντικός γι 'αυτούς. 

Μύθος # 9 - Οι εσωστρεφείς δεν ξέρουν πώς να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν. 
Οι εσωστρεφείς συνήθως χαλαρώνουν στο σπίτι ή στη φύση, και όχι σε δημόσιους χώρους. Οι εσωστρεφείς δεν αναζητούν τη συγκίνηση και την αύξηση της αδρεναλίνης. Εάν υπάρχει πάρα πολύ θόρυβος και ομιλία, κλείνονται στον εαυτό τους. Οι εγκέφαλοί τους είναι πολύ ευαίσθητοι ως προς το νευροδιαβιβαστή που λέγεται ντοπαμίνη. Εσωστρεφείς και εξωστρεφείς έχουν διαφορετικά κυρίαρχα νευρο-μονοπάτια. Απλώς διαφορετικά.  

Μύθος # 10 - Οι εσωστρεφείς μπορούν να ορίσουν τον εαυτό τους και να γίνουν εξωστρεφείς. 
Οι εσωστρεφείς δεν μπορούν να αλλάξουν τον εαυτό τους και αξίζουν το σεβασμό για τη φυσική ιδιοσυγκρασία τους και τη συνεισφορά στην ανθρώπινη εξέλιξη.

(Πηγή: carlking.com) 

11 σχόλια:

  1. Αναγνωρισα τον εαυτο μου μεσα απο αυτο το αρθρο. Ευχαριστω πολυ!!! Τοσα χρονια ολοι μου λενε ειτε οτι ειμαι ντροπαλος (που δεν ειμαι) ειτε οτι ειμαι αντικοινωνικος και οτι πρεπει να γινω κοινωνικος. Με βασανιζε πολλα χρονια αυτο το πραγμα. Τωρα ομως βλεπω απο τον μυθο 10 οτι ετσι ειμαι και δεν αλλαζω οποτε αισθανομαι καλυτερα με τον εαυτο μου. Και παλι αυχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετικό άρθρο! ισχύουν όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστώ!! πολύ καλός καθρέφτης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10 στά 10 καταπληκτικό...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σας ευχαριστω πολυ πραγματικα με βοηθησατε πολυ
    γιατι οι γονεις μου συννεχεια με πιεζουν πολυ και με απειλουνε οτι αν δεν κανω φιλους θα με πανε στον ψυχολογο:(
    και εγω ενιωθα πολυ ασχημα και δεν μαρεσε ο ευατος μου γτ πιστευα οτι εχω προβλημα!
    και παλι ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πόσο συμαντικό είναι να δίνεις τη σωστή έννοοια τελικά των πραγμάτων - και εμενα ο περιγύρος μου (οικογενοιακός ή φίλικός) με κρίνει ως αντικοινωνική (Μυθος 3) ή μονοχνοτη (πολοί μύθοι αναφέρονται σε αυτό) αλλα δυστυχώς δεν μπορουν να καταλαβουν την ιδιοσυγκρασία ενως εσωστρεφή ανθρώπου - γιατί να είμαι φιλικός με έναν άνθρώπο που με αφήνει με τη συμπεριφορά του παγερά αδιάφορο? γιατι να πρεπει να πηγαίνω σε μπαρ με πολύ συνωστισμό που σε σπρώχνουν, και δεν μπορεις ουτε να χορέψεις ούτε να μιλήσεις? σε shopping centers που ουτε να προβάρεις με την ησυχία σου ένα ρουχο δεν καταφέρνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΨΟΓΟ αρθρο,ΑΨΟΓΟ!!Ολα ισχυουν!!Κατα γραμμα μαλιστα..Ενα μεγαλο συγχαρητηρια απο την πλευρα μου,προς την κυρια Σαραντοπουλου!Θα προσπαθησω να επικοινωνησω μαζι της,φαινεται σοβαρος ανθρωπος,αντιμετωπιζω κι εγω διαφορα προβληματα λογω της εσωστρεφειας μου,και πιστευω θα μπορουσε να με βοηθησει!Και παλι μπραβο σας για το αρθρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πραγματικά πολύ διαφωτιστικό άρθρο!!! Έχει μεγάλη σημασία στις μέρες μας να εκτιμάμε τους αυθεντικούς ανθρώπους ! Γιατί ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν όλοι εμείς προσπαθούσαμε μέσα από το ταξίδι της εσωτερικής αναζήτησης να φτάσουμε στην αυτογνωσία με σκοπό την εξέλιξή μας σε κάτι καλύτερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aν ισχύουν το 3 μεχρι το 7 αλλα τα υπολοιπα καθόλου , τοτε τι εισαι? Εσωστρεφής ή κάτι άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας!

      Η λίστα που ανάρτησα δεν είναι μία λίστα με κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί κάποιος εσωστρεφής. Είναι μία μικρή ενδεικτική ανάλυση των μύθων που πολλές φορές λέγονται και αναπαράγονται για τους εσωστρεφείς ανθρώπους.
      Το νόημα όλου αυτού του άρθρου, λοιπόν, είναι να σεβαστούμε τη φύση και τις ανάγκες των εσωστρεφών ανθρώπων, χωρίς να τους ασκούμε κάποια πίεση ώστε να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι, επειδή "έτσι είναι η νόρμα".

      Χαίρομαι που διαβάσατε το άρθρο και που σας δημιούργησε αυτή την εύλογη απορία.

      Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση.

      Να έχετε μία όμορφη μέρα!

      Διαγραφή

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: